BLOG

Monday, November 13, 2017

Hidas Frigyes Kettősverseny

2017. november 19. vasárnap
18:00 — 20:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Előadott művek

Kodály: Galántai táncok
Hidas: Florida - kettősverseny

Lajtha: VI. szimfónia, op. 61

Vezényel:

Dobszay-Meskó Ilona

Közreműködők:

Juhász István - tenorharsona
Veér Mátyás - basszusharsona

Ahol mindenképpen van felfedeznivalónk: a közelmúlt, a távolabbi múlt és a még távolabbi múlt magyar zenéje. Ez az este ezek jegyében telik: egy minden szempontból kuriózumnak számító versenymű, egy méltatlanul elfeledett szimfónia, és egy népszerű táncsorozat, amelyet, igaz, sokszor hallunk, mégis mindig találunk valami újat benne.

Kodály Zoltán zenekari termésének talán legnépszerűbb darabját, a gyermekkori emlékeket felidéző, 1933-as keltezésű, briliáns hangszerelésű tánckölteményt persze nem kell „leporolni”, hiszen gyakran játsszák - ám izgalmasan eredeti színeket-zamatokat mégis minden új előadás felszínre hozhat a partitúrából. Ez alkalommal pedig úgy is értékelhetjük a mű megszólaltatását, mint a Kodály Filharmonikusok Debrecen tisztelgését a nagy alkotó előtt, akinek nevét viselnie megadatott.
A zeneszerzőként is ismert, debreceni születésű karmester, Meskó Ilona vezényletével felcsendülő további két magyar mű azonban igazi felfedezés. A rendkívül termékeny, sok-sok filmzenét és színházi zenét is író Hidas Frigyes (1928-2007) életművének egyik leginkább reprezentatív része volt a rézfúvós hangszerekre komponált darabok csoportja, ebből nyújt ízelítőt két virtuóz szólista, Juhász István és Veér Mátyás tolmácsolásában a tenor- és basszusharsonát foglalkoztató versenymű - vélhetőleg az egyetlen ilyen összeállítású opus a zenetörténetben. Ritka élményt kínál Lajtha László (1892-1963) VI. szimfóniája is, egyrészt mert a zeneszerző elhanyagolt szimfóniatermésének szinte egyedüli ismert darabja az 1956 emléke előtt tisztelgő VII., másrészt mivel a VI. szokatlanul - és keletkezésének idejére, az 1955-ös évre rácáfolón - derűs hangvételű.

No comments:

Post a Comment

KAPCSOLAT

Facebook

facebook2

facebook.com/matyas.veer

e-mail

MailIcon2

matyasveer@gmail.com

YouTube

youtube2

www.youtube.com/user/corpusquartet